Om Värmlands ishockey

Värmlands ishockey är stark och bred, både vad gäller på ungdomsnivå och på seniornivå. Idag så finns det 29st distriktsföreningar i Värmland. Distriktet har även två av landets 33 st. elitishockeygymnasium. Värmlands elitishockeygymnasium drivs av klubbarna Färjestads BK och BIK Karlskoga.

 

Barn och ungdomsishockey i Värmland

Många av ishockeyklubbarna har verksamhet redan från att barnen är i 6-7 års åldern. Vad gäller seriespel så startar detta i distriktet från lagen som ingår i U10-serien för pojkar och U11 för flickor.

Även om många klubbar inom Värmlands ishockey har både pojk- och flicklag så behöver flicklagen öka, i Värmland som i landet i övrigt. Jämställdheten arbetar man aktivt att förbättra i Värmland.

I Sveriges största ungdomsturnering inom ishockeyn, TV-pucken, så har också Värmland varit framgångsrika genom åren. Värmland vann den första turneringen som spelades 1959 och har totalt vunnit turneringen 8 gånger, senaste vinsten kom 2014.

Värmlands TV-pucken lag är med sina 8 turneringsvinster även näst bäst i hela landet, efter Stockholm med sina 17 segrar. Från och med 2019 års turnering så finns även en flickklass i TV-pucken.

 

Ishockey, en dyr sport i Värmland och Sverige

Ishockeyn är en av de populäraste idrotterna i Sverige. Internationellt så har Sverige skördat enorma framgångar inom ishockeyn med både OS-guld och VM-guld på meritlistan.

Dock så är även ishockeyn en av de dyraste idrotterna att syssla med. När Riksidrottsförbundet gjorde sin senaste undersökning så var medelkostnaden i landet 19 530 kr per år för en hockeyspelande 14-åring.

Startavgiften när barnen ska börja spela ishockey ligger oftast runt ett par tusen kronor och uppåt. Kostnaden stiger sedan ofta allt eftersom barnen blir äldre.

En stor faktor till att kostnaderna inom ishockeyn har ökat är materialkostnader. En klubba kostar idag runt ca 1000 kr. Det är inte ovanligt att en hockeyspelande tonåring kan göra av med ca 10 klubbor på en säsong. En kostnad vilket i sådana fall betyder ca 10 000 kr enbart i förbrukning av klubbor.

Till detta kommer kostnader för skridskor, skydd och annan kringutrustning som också kan kosta en bra slant. Många föräldrar tenderar till att välja att barnen ska ha den senaste och dyraste utrustningen, vilket bidrar till ökade kostnader.

Det finns fortsatt alternativ som kan dra ner kostnaderna. Detta kan vara att handla second hand eller att byta utrustning med andra. Klubbarna i distriktet och i landet jobbar också hårt för att kostnaderna ska gå ner.

Att man jobbar hårt för minskade kostnader är viktigt så att ishockeyn ska kunna återgå till att vara en sport för alla och inte mest för dom som har föräldrar som har råd.  Man erbjuder också andra sporter för de som vill prova på fler sporter än ishockey och ett alternativ kan vara handboll i Värmland som är en folkkär sport i Sverige.

 

Senior-ishockey i Värmland

Distriktets stolthet heter såklart Färjestads BK. Klubben har genom åren lyckas vinna 9st svenska mästerskap. Färjestad är med detta på delad tredje plats med IK Göta över vilka klubbar som vunnit flest svenska mästerskap. Stora giganter som Djurgårdens IF och Brynäs IF toppar listan med 16st respektive 13 st. svenska mästerskap.

Bakom Färjestad så är det BIK Karlskoga som är distriktets just nu främsta klubb. BIK Karlskoga återfinns i hockeyallsvenskan i landets näst högsta serie.

 

Kontaktuppgifter Värmlands ishockeyförbund

Postadress: Box 10, 651 02 Karlstad.

Besöksadress: Industrigatan 1, Karlstad.

Kontoret är öppet: måndag t.o.m. fredag, 08.00 – 16.00 med lunch 12.00 – 13.00.

Telefon: 0104764750, Mobil:  0705872618

E-post: hockey@varmland.rf.se

Hemsida: swehockey.se/varmland

About Sackarias Brodd

Lämna en kommentar

Previous

Idrottens hus i Värmland

Värmlands handboll och dess klubbar

Next