Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Schyst idrott

Schyst idrott är en handbok som hjälper idrottsföreningar att kommunicera så att alla känner sig välkomna och inkluderade.
  • Uppdaterad: 30 JAN 2019 14:15

Schyst Idrott lanserades i januari 2018 och är ett samarbete mellan Region Värmland och Värmlandsidrotten.

Ett 30-tal värmländska idrottsföreningar och drygt 100 ledare och aktiva har bidragit genom att delta i workshops där de diskuterat jämlikhet, inkludering och hur idrotten kan bli mer välkomnande för alla. Resultatet av deras diskussioner har använts som underlag till handboken. Alla personer som är fotograferade i Schyst idrott är aktiva inom värmländska idrottsföreningar.

Varför Schyst idrott?
Många barn och unga är eller har någon gång varit med i en idrottsförening. Förutom att vara aktiva och ha kul lär de sig också om normer, värderingar och samarbete. Viktiga kunskaper som de tar med sig hem, till skolan och vidare ut i livet. Idrotten har positiva effekter, både för individ och samhälle. Därför måste alla känna sig välkomna och inkluderade.

Siffror från Riksidrottsförbundet visar att det organiserade föreningsidrottandet bland unga (7–20 år) i Värmland minskat stadigt sedan 2004, både i reella tal och i förhållande till befolkningen. Ett sätt för idrotten att öka attraktionskraften är att bli mer inkluderande, jämlik och välkomnande.

Innehåll
Schyst idrott är främst riktad till ledare och personer med styrande funktion inom idrottsföreningar. Hur dessa personer kommunicerar och uppträder avgör i stor utsträckningen klimatet och kulturen i föreningen.

Områden som behandlas är exempelvis hur ord, bilder och symboler påverkar uppfattningen av och kulturen i en idrottsförening, gott ledarskap, hur domare ska behandlas och bemötas, hur en trygg miljö skapas i omklädningsrummet, tips kring sociala medier med mera. Handboken bygger på Region Värmlands Schyst! – en guide för jämlik kommunikation, som distribuerats i drygt 25 000 exemplar över hela landet.

Dessutom innehåller den ett antal övningar som idrottsföreningar kan använda för att utveckla sitt inkluderingsarbete.

Beställning
Schyst idrott går att läsa digitalt på ww.schyst.se. Vill du hellre ha den i tryckt exemplar till din förening? Klicka här för beställning.

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss