Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Samsyn Värmland

Samsyn handlar om att sätta barnen i centrum och luta sig mot den forskning som finns inom barnidrott.

Samsyn Värmland

För att underlätta för barn och unga att hålla på med flera idrotter har vi, Värmlandsidrotten och distriktets andra stora lagidrotter, beslutat att följa dialogmetoden Samsyn.
  • Uppdaterad: 24 JAN 2019 11:38

Forskningen visar att barn vinner mycket på att inte specialisera sig för tidigt inom idrotten. Ett barn som håller på med flera olika sporter under uppväxten får en varierad ”rörelsebank” vilket är en fördel för det fortsatta idrottandet, men också ur ett folkhälsoperspektiv.

Det kan dock vara svårt för barn att hålla på med flera idrotter samtidigt. Särskilt om de deltar i någon eller några av de stora lagidrotterna fotboll, ishockey, handboll och innebandy – där säsongerna i hög grad överlappar varandra.

Barnens perspektiv
Det finns exempel på ledare som ställer krav på barnen att de måste träna ”deras idrott” för att få vara med och spela matcher. Även föräldrar påverkar sina barn att tidigt välja idrott av rädsla för att barnen inte ska hinna ”samla på sig” det antal timmar de tror krävs för att nå elitnivå. Det här gamla tänket vill vi ändra på.

Genom Samsyn tar vi i stället barnens perspektiv, stimulerar till livslångt idrottande och ser till att alla barn får nå sin fulla potential. Syftet med Samsyn är att barn till och med 12 år ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt. Genom gemensamma riktlinjer för när de olika idrotterna har förtur undviks ”sportkrockar” där barnen tvingas att välja aktivitet och tidig specialisering.

Vill du veta mer om Samsyn? Läs gärna vår folder eller klicka på länkarna till vänster.

Informationsfolder Samsyn Värmland

Skribent: Malin Larsson

Kontaktperson

Sakkunnig barn- och ungdomsidrott
Johan Libäck
This is a mailto link
010-476 47 23

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss