VärmlandsIdrotten

Artiklar om idrott & friluftsliv i Värmland

 

Idrotten i Värmland ska alltid vara för alla människor oavsett kön, bakgrund och ambitionsnivå. Detta är något som är viktigt för oss och som vi också vill belysa här på hemsidan.

 

 

Vintersporter, sommarsporter och oavsett ålder; alla ska ha tillgång till aktivitet under året.

 

Om Idrott i Värmland

Här hos oss på varmlandsidrotten.se så kan du hitta allt du behöver veta om idrotten i vårt vackra Värmland. Du hittar ett brett underlag av artiklar och med fokus på breddidrotten.

Läs allt om hur ishockeyn, skyttesporten, handbollen och hur övrig idrott i Värmland är uppbyggd och hur verksamheten ser ut. En stor utmaning inom idrotten i Värmland och i landet är att göra idrotten mera jämställd. Läs även om hur jämställdheten ser ut i idrotten mellan män och kvinnor och hur vi kan utveckla och förbättra denna.

Vi hoppas att du som besökare också ska känna dig lockad att testa på nya idrotter. Har du barn eller ungdomar som också vill testa på nya idrotter så är det också självklart toppen.

Här på vår hemsida så hittar du förutom artiklar om idrott i Värmland även andra idrottsrelaterade artiklar inom länet. Du hittar också annan matnyttig information om hur man exempelvis börjar med en idrott och kostnader för denna. Tillsammans med detta så finner du även kontaktuppgifter till föreningar, förbund och organisationer.

Blogg

Världens 7 dyraste sporter – vilka de är och vad de kostar

I den här artikeln tittar vi på världens sju dyraste sporter. Vi undersöker både initiala och löpande kostnader samt tipsar om hur de går att finansiera.

Vilka är världens 7 dyraste sporter?

  1. Formel 1: över 130 miljoner kronor för bilen.
  2. Segling: över 100 miljoner kronor för båten.
  3. Hästpolo: över 40 miljoner kronor för hästarna.
  4. Tennis: över 1 miljon kronor per år för bland annat resor.
  5. Bob: över 1 miljon kronor bara för släden.
  6. Vingdräktsflygning: minst 300 000 kronor för utrustning och lektioner.
  7. Backhoppning: ca 20 000 kronor/år plus boende, tränare och försäkring.

1. Formel 1: världens dyraste sport

Formel 1 är världens dyraste sport. Bara att anmäla sig till tävlingen kostar cirka 5,1 miljoner kronor, men att bygga en F1-bil från grunden kostar mer än 14 miljoner dollar, det vill säga över 130 miljoner svenska kronor. Och då är inte ens utgifter för underhåll inkluderat.

2. Segling

En bra segelbåt kan kosta omkring 80 – 100 miljoner kronor. Det var åtminstone prislappen för AC72 i America’s Cup 2013, och det finns ingen anledning att tro att det har dalat. Dessutom bör du ha en extra båt i reserv samt betala för underhåll och logistik under de månader båten inte används.

3. Hästpolo

Hästpolo kostar cirka 1 miljon kronor per säsong, förutsatt att du har dina egna hästar. En häst lämpad för hästpolo går dock på 800 000 kronor och för en säsong krävs det uppemot 15 hästar i stallet. Du är då uppe i drygt 40 miljoner kronor och har inte ens inkluderat tränare, skötare och material.

4. Tennis

Det amerikanska tennisförbundet visade i en studie 2010 att professionella tennisspelare behöver lägga ut cirka 1,3 miljoner svenska kronor per säsong. Framför allt är det stora kostnader för resor och coaching som drar upp summan, och det krävs för att klättra i ranking.

5. Bob

En professionell bobsläde kan utan tvekan kosta uppemot 1 miljon kronor, vilket mer eller mindre gör det nödvändigt med sponsring för att kunna tävla. Vad som också drar upp kostnaderna är resorna eftersom sporten enbart är tillgänglig på några få platser i världen, till exempel Kanada.

6. Vingdräktsflygning

Bara dräkten till vingdräktsflygning går på 15 000 – 25 000 kronor. Räkna dock in kostnader för att hyra ett flygplan med pilot, lektioner i fallskärmshoppning och försäkring. Vingdräktsflygning för nöjes skull går på cirka 300 000 kronor, och professionell sådan väldigt mycket mer.

7. Backhoppning

Backhoppning kostar drygt 20 000 kronor om året under de första åren. I jämförelse med ovanstående alternativ kanske det låter billigt, men du måste även räkna in att du måste bo på en plats med träningsfaciliteter. Utöver det tillkommer kostnader för instruktörer och en heltäckande försäkring.

Hur kan de dyraste sporterna finansieras?

Det kan vara lätt att avskräckas av prislappen, men det finns lösningar på att finansiera även de dyraste sporterna i världen. På föreningsnivå går det exempelvis att söka bidrag och stöd via Riksidrottsförbundet. Men även för dig som privatperson som vill börja med en dyr sport finns alternativ.

Finansiering med hjälp av sponsring

Ett sådant alternativ är till exempel att få in sponsorer som kan hjälpa till att finansiera kostnader för utrustning, träning och coaching. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att attrahera sponsorer i början av din karriär innan du har gjort dig ett namn inom sporten.

Finansiering med hjälp av lån

En snabbare finansiering än sponsring är att låna pengar online. Pengarna kan du använda till de initiala kostnader och för att bygga upp ditt eget varumärke inom sporten i fråga. Det gör att du får en skjuts i karriärens inledning och förutsättningar för att på sikt kanske bli självförsörjande.

Prislappen ska inte stå i vägen för sporten

Avslutningsvis kan vi konstatera att all idrott är bra, billiga som dyra sporter. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att regelbundet aktivera sig fysiskt, även om du bara tränar hemma. Men låt som sagt inte prislappen hindra dig från den idrott som egentligen lockar dig allra mest.

Så kan du bygga ett hemmagym → tips & guide!

I den här artikeln pratar vi mer om hur du kan bygga ett bra hemmagym, oavsett vilken budget du har. Att skaffa ett hemmagym behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. I synnerhet om du väljer att satsa på mer prispressade träningsredskap.

 

4 steg för att bygga ett hemmagym

  1. Sätt upp en tydlig budget.
  2. Ta ett beslut gällande var du ska sätta upp hemmagymmet.
  3. Ta ett beslut gällande vilka redskap som ska inkluderas.
  4. Finansiera ditt hemmagym på ett smart sätt.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

 

1. Skapa en budget för ditt hemmagym

Om du väljer att skapa en budget som beskriver hur mycket ditt hemmagym får kosta, blir det enklare att välja ut lämpliga träningsredskap. Om du inte skapar en budget är det dessutom lätt att spendera för mycket på enskilda träningsverktyg, med ett halvfärdigt hemmagym som följd.

 

2. Bestäm var hemmagymmet ska placeras

Att köpa en träningsmaskin som inte får plats är både en dyr och omständlig affär. Mät upp det rum där hemmagymmet ska placeras, och ha måtten i åtanke i samband med att du köper in din träningsutrustning.

 

Läs mer: 5 tips på vinterträning om du tränar en sommarsport

 

3. Bestäm vilka träningsredskap som ska inkluderas

I ett komplett hemmagym bör följande redskap inkluderas.

 

4 saker som ska inkluderas i ett hemmagym

  1. Minst 2 hantlar, då hantlar är perfekt för att träna överkroppen.
  2. En träningsmatta/yogamatta, för yoga och pilates-träning.
  3. Ett resistansband, så att du kan stretcha och träna mer flexibelt.
  4. En medicinboll, som är ett utmärkt hjälpmedel för att träna styrka.

 

3 sätt att hålla nere kostnaderna för ditt hemmagym

  1. Köp begagnade träningsredskap, på exempelvis Blocket.se. På Blocket kan du hitta träningsutrustning i bra skick till en bråkdel av nypriset. Det är alltid en bra idé att köpa stora träningsprodukter likt löpband och motionscyklar av andra privatpersoner.
  2. Köp endast beprövade träningsmaskiner. Shake Weight-hantlar och andra redskap som inte ger någon bra effekt ska du låta bli att köpa.
  3. Köp dina träningsprodukter på rea. Sportvaruhus likt XXL rear regelbundet ut sportutrustning till bra priser.

 

4. Finansiera din träningsutrustning på ett bra sätt

Nedan pratar vi mer om 3 finansieringsalternativ som du kan använda dig av för att betala för ditt hemmagym.

 

3 sätt att finansiera sitt hemmagym

1. Ta ett privatlån, med en ränta på cirka 7,5 %

Ett privatlån är en bra idé om du inte har råd att betala för ditt hemmagym på en gång. Den räntesats som tillämpas är relativt låg, avbetalningstiden är flexibel och du behöver inte pantsätta någonting. Det är även en bra idé att jämföra lån online via en låneportal.

 

2. Ta ett snabblån, med en ränta på cirka 39 %

Att finansiera sitt hemmagym med att snabblån är en dålig idé. Man ska bara ta ett snabblån om man måste ha pengar direkt, exempelvis om man måste betala hyran för att undgå att bli vräkt. Snabblån är inte avsedda för konsumtion.

 

Lästips: Jämställdhet inom idrott, finns den?

 

3. Ta ett kreditkortslån, med en ränta på cirka 20 %

Det är en bra idé att skaffa ett kreditkort, men bara om du använder det på rätt sätt. Att betala av för sitt hemmagym månad för månad med sitt kreditkort är inte att rekommendera. Främst då den räntesats som tillämpas är relativt hög.

Men om du köper ditt hemmagym med ett kreditkort och använder dig av de räntefria dagarna, så lånar du pengar utan att behöva betala några avgifter för ränta. Bland de kreditkortsutfärdare som finns i Sverige är brukligt att erbjuda cirka 55 räntefria dagar.

Med ett kreditkort kan du även få bonus på samtliga inköp, som du antingen växlar in mot produkter eller mot riktiga pengar. Utöver det inkluderas nästan alltid en kostnadsfri reseförsäkring. Vi tycker att kreditkortet Supreme, eller Supreme Card Gold passar riktigt bra för att finansiera ett hemmagym.

Med Supreme Card Gold inkluderas ett bonusprogram, 60 räntefria dagar samt en reseförsäkring som är bra utformad.

5 vanliga idrottsskador och de kostnader som kan uppstå

Att idrotta är kul, men att skada sig är det motsatta. I den här artikeln pratar vi mer om de 5 mest vanligt förekommande idrottsskadorna i Sverige, samt de typiska kostnader samt den typiska rehabiliteringstid som gäller.

 

De 5 vanligaste idrottsskadorna i Sverige

  1. Stukad vrist: Ingen rehabiliteringstid behövs i regel.
  2. Senskada i knäet: Rehabiliteringen tar som mest cirka 12 månader.
  3. Nacksmärta: Rehabiliteringstiden ligger ofta på en vecka.
  4. Tennisarmbåge: Ingen rehabilitering behövs i regel, vila räcker.
  5. Korsbandsskada i knäet: Har en rehabiliteringstid på mellan 6 och 12 månader.

Nedan pratar vi mer om de idrottsskador som precis nämnts i större detalj.

 

Läs mer: Så kan du låna pengar till skyttesport

 

1. Man stukar vristen

Det är mycket vanligt att idrottare stukar vristen. Att stuka vristen är dock nästan alltid ofarligt, och så länge du har mobilitet i vristen och du känner att vristen blir bättre behöver du inte uppsöka en vårdcentral. Rehab kan bli nödvändigt, men bara i absoluta undantagsfall.

Om du känner att din vrist inte blir bättre är det en bra idé att ringa till sin vårdcentral och be om att bli remitterad till en sjukgymnast. Du kan förvisso be om att få en läkartid, men en läkare agerar i detta fall oftast bara en mellanhand som kommer att remittera dig till en sjukgymnast i vilket fall.

 

2. Man får en senskada i knäet

Det är mest vanligt förekommande att löpare drabbas av senskador i sina knän, och i viss mån är även skidåkare drabbade denna skada. Senskador i knäet kräver oftast en sjukskrivning, och rehabiliteringstiden brukar som mest uppgå till cirka 12 månader.

 

3. Man får nacksmärta

Att få nacksmärta är vanligt om man exempelvis spelar tennis, tävlingscyklar, simmar eller ägnar sig åt boxning. Rehabiliteringstiden ligger ofta på allt ifrån några dagar till några år, och i somliga fall kan en operation bli nödvändig.

 

4. Man får tennisarmbåge

Tennisarmbåge drabbar som namnet antyder främst tennisspelare. Det är mest vanligt förekommande att man är mellan 30 och 60 år när man får tennisarmbåge, och utöver det är tennisarmbåge vanligt även hos padel- och badmintonspelare.

Ingen rehabiliteringsplan krävs i regel, och några veckors vila är i många fall fullt tillräckligt för att smärtorna ska avta helt.

 

Tips: Läs mer om jämställdhet inom idrott.

 

5. Man får en korsbandsskada

Korsbandsskador är vanliga bland fotbollsspelare, och kräver i regel en sjukskrivning på från 2 veckor till 4 månader om en operation blir nödvändig. Rehabiliteringstiden ligger i sin tur oftast på mellan 6 och 12 månader.

 

Så mycket kostar idrottsskadorna

  • Stukad vrist: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. En kort sjukskrivning på maximalt en vecka kan bli nödvändig, med ett litet inkomstbortfall som konsekvens.
  • Senskada i knäet: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. En heltidssjuksskrivning på cirka 10 dagar brukar gälla om en operation blir nödvändig. Det medför att du går miste om mellan 10 och 20 % av lönen beroende på avtal.
  • Nacksmärta: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. Det är mycket ovanligt att du blir sjukskriven som en konsekvens av en nackskada. Men om du väl blir sjukskriven är det i regel en långtidssjukskrivning som gäller.
  • Tennisarmbåge: Ingen operation behövs, och inte heller någon rehabilitering.
  • Korsbandsskada i knäet: Operationen är gratis, så även rehabiliteringen. Du går även här miste om mellan 10 och 20 % av din lön under sjukskrivningen beroende på avtal.

 

* Observera att en patientavgift på cirka 200 kronor tillkommer för operation och rehabilitering upp till gränsen för högkostnadsskyddet som enligt 1177.se i regel ligger på 1 150 kronor årligen.

 

Så kan du finansiera din idrottsskada

I Sverige är alla operationer samt rehabiliteringsåtgärder kostnadsfria, men om man blir sjukskriven kan det för somliga bli svårt att få ekonomin att gå ihop. Nedan berättar vi mer om två finansieringsalternativ som lämpar sig väl om man drabbats av en idrottsskada.

 

1. Privatlån

Att ta ett privatlån är vanligt förekommande om man behöver pengar för att exempelvis renovera huset eller köpa en båt. Räntan ligger i regel på mellan 5 och 10 %, och du behöver inte pantsätta någonting för att kunna ta ett privatlån.

Om du råkat ut för en idrottsskada och som en konsekvens av det har en dålig ekonomi kan det vara nödvändigt att låna pengar kortsiktigt, för att exempelvis betala för att laga bilen eller bekosta resor till sjukhuset. Privatlån har i regel en utbetalningstid på mellan en och tre dagar.

Om du vill lära dig mer om hur du ansöker om ett privatlån, då är det här en bra sida med mycket information om lån.

 

2. Snabblån

Snabblån har en utbetalningstid som oftast ligger på mellan 15 minuter och en bankdag. Om man exempelvis behöver pengar för att betala hyran och därmed slippa en förseningsavgift, då är ett snabblån en bra idé. Men att låna pengar långsiktigt genom att ta ett snabblån är en dålig idé. Inte minst då räntesatsen är hög och ofta ligger på mellan 10 och 40 %.

Låna pengar i Värmland till skyttesport

Planerar du att börja med någon dyr idrott och behöver låna pengar finns det flera olika metoder att ta till i Värmland. Du kan besöka någon bank, låna pengar online eller kanske gå till en pantbank.

Finansiera din skyttesport i Värmland

I Värmland finns idag hela 63 olika skytteklubbar, och skyttesport är en populär idrott. Däremot kan det också vara en mycket kostsam idrott och är det något du verkligen vill satsa på behöver du en del kapital. Ett luftgevär kostar från några tusenlappar upp till 40 000 kronor och en luftpistol börjar också på några tusenlappar och kan kosta upp emot 25 000 kronor.

Ett alternativ för att finansiera starten av din skyttesportskarriär är att ta ett lån och när du behöver låna pengar i Värmland finns det olika möjligheter.

Långa pengar online

Det kanske vanligaste sättet att låna pengar idag är att göra en låneansökan online, och då spelar det förstås ingen roll var i landet du bor. Fördelen med att ansöka om lån online, förutom att du inte är geografiskt bunden, är att du enkelt kan jämföra olika lån för att hitta bästa villkoren. Välj ett lån hos en långivare där det erbjuds en låg ränta.

Ta kontakt med ett lokalt bankkontor

Ett annat alternativ är att ta kontakt med ett lokalt bankkontor, något som kan vara bra om du känner dig osäker om hur du ska gå till väga eller om du känner dig mycket osäker på vad olika lånevillkor innebär.

På ett bankkontor hos någon av storbankerna kan du få rådgivning, vilket kan vara ett bra första steg innan du faktiskt tar ett lån.

Gå till en pantbank

Att låna pengar till konsumtion är något man alltid bör vara försiktig med, och i ärlighetens namn är utrustning till skytteidrott faktiskt konsumtion. Oförutsägbara saker kan hända, vilket kan om du har otur leda till att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.

Har du saker hemma som har ett värde, men kanske inte har något större affektionsvärde för dig kan du med fördel använda dig av en pantbank som finns i Karlstad. Hos en pantbank lämnar du in ett föremål som säkerhet till ditt lån, och skulle du inte ha möjlighet att betala tillbaka lånet kommer föremålet tillfalla pantbanken men du hamnar aldrig i någon skuldfälla.

Självklart kan du även sälja av värdefulla föremål på egen hand och slippa lån överhuvudtaget, men lämnar du in det hos en pantbank har du möjlighet att få tillbaka föremålet om du kan betala av ditt lån.

5 tips på vinterträning för dig som sysslar med sommarsporter

Om du är en begiven sommarmänniska och tränar typiska sommarsporter som friidrott kan det vara svårt att hitta på sätt att tillfredsställa sina motionsbehov. Kanske är det särskilt svårt om man inte är en uttalad vintermänniska. Om du behöver inspiration för vinterträning behöver du inte söka vidare, för här har vi plockat ihop våra 5 bästa tips:

  1. Träna i gymmen
  2. Ak Skidor
  3. Ta dig fram på längdskidor
  4. Ägna dig åt racketsporter
  5. Spela innebandy

 

1. Träna i gymmen

Om man inte vill hålla sig ute eller är trött på kylan är det riktigt skönt att hålla sig på gymmet. På ett gym finns redskap och träningsmöjligheter för att träna hela kroppen. Gymmet kan helt och hållet tillgodose alla behov för styrka som kondition.

Varför inte göra styrketräning med vikter eller träna med löpbandet som är särskilt populärt bland löpare. Motionscyklar är också lämpligt när man inte tycker att det är kul att cykla ute i snöstormen. Det är bara att välja och vraka.

 

2. Åk skidor

Skidåkning är en suverän sysselsättning för dig som tränar löpning och andra sporter där benstyrkan är viktig. Längdskidor är bra för allmän kondition, uppförsbackar ger dig allmän kondition och slalom är en perfekt för både benstyrkan och balansen. Som löpare är skidåkning nästan ett måste och väldigt många professionella löpare är också duktiga skidåkare. Varför inte gå med i en skidklubb eller ta dig till ett bra ställe för skidåkning som Åre?

 

3. Ta dig fram på längdskridskor

Om man vill ta det lite lugnare och samtidigt vill vara ute och hålla konditionen uppe är faktiskt längdskridskor en nyttigare träningsform än vad man kan tro. Ett vara ute på isen länge på skridskor kan vara riktigt jobbigt för fötter och ben. Man måste ha en viss benspänst och teknik för att hålla sig stående.

När man gör det länge blir påfrestningen allt större. Men att spendera hel- eller halvdag ute i naturen med härligt ren vinterluft, finns det bättre sätt att spendera kyliga dagar på?

 

4. Ägna dig åt racketsporter

Om man tröttnar på vintersporter finns det gott om inomhusbanor för racketsporterna tennis, badminton och squash. Alla innebär riktigt bra träning som både ger dig ett rejält träningspass liksom det är en rolig sysselsättning. Spela i par, kör en dubbel eller spela med ett helt gäng, det spelar ingen roll. Men just på vintern kan det vara klokt att boka en bana i god tid.

 

5. Spela innebandy

Riktigt kul med många kan man ha på innebandybanan. Det här är ju verkligen en svensk folksport. Hög fart, snabba vändningar och lagom hårda bollar. Bra konditionsträning som blir så roligt som man gör det. Men se till att inte ta i för hårt och var rädda om varandra.

Och när man tröttnat på innebandyn, eller om man vill röra på sig lite lätt utan att ta ut sig helt, så har vi ett bra bonustips: Det finns nog få saker som är så mysiga att göra på vintern som att dra ihop ett gäng med polarna och spela bowling.

Jämställdhet inom idrott, finns den?

I Sverige så är inte idrotten jämställd, detta gäller främst inom lagidrotter som ishockey och fotboll. Inom fotbollen så ligger ersättningsnivåerna för männen mellan 30 000-50 000 kr och för kvinnorna mellan 5000-20 000 kr.

Hur definieras jämställdhet inom idrott?

Jämställdhet inom idrott handlar om lika rättigheter och möjligheter för både män och kvinnor att kunna utöva sin idrott. Jämställdhet mellan män och kvinnor inom idrotten är också en fråga om intressen, resurser och inte minst om demokrati.

Sverige, ett föregångsland inom idrotten

Sverige är på många sätt ett föregångsland när det gäller jämställdhet inom idrott. Mycket har gjorts för att både flickor och pojkar och män och kvinnor ska kunna idrotta på lika villkor. Även om mycket har gjorts så är detta ett arbete som fortsatt måste utvecklas.

Till det stora hela så är inte idrotten särskilt jämställd. Oavsett idrott, länder eller kulturer så startades idrottsrörelsen av män och för män. Detta är fortsatt något som präglar många normer och kulturer och som behöver förbättras

Det är därför viktigt att vi i Sverige arbetar efter vår egen historia och förutsättningar. Allt med sikte framåt och för att skapa full jämställdhet mellan män och kvinnor inom idrotten.

 

För att skapa jämställdhet inom idrotten

Vem eller vilka har då ansvar för att vi ska kunna skapa jämställdhet mellan män och kvinnor inom idrotten? Det korta svaret här är alla individer. Utöver detta så behöver också självklart föräldrar, skola, föreningar, regering och riksdag ta sitt ansvar.

Våra barn behöver tidigt få lära sig att idrott är roligt, utvecklande och för båda könen. Sverige är också ett land där många människor från världens alla hörn bor. Vårt invånarantal växer stadigt varje år och nya människor och kulturer möts.

En stor utmaning är också att undervisa alla om att i Sverige så har både pojkar och flickor rätt att deltaga i idrottsrörelsen på lika villkor. Det som kan vara en självklarhet för en flicka född i Sverige kan vara långt ifrån en självklarhet för många flickor med utländsk bakgrund och där ofta hedersförtryck kan förekomma.

Inom svensk fotboll så arbetar man extra hårt med dessa jämställdhetsfrågor och för flickor med utländsk bakgrund.

Vid RF-stämman 2017 så fastställdes även att hela den svenska idrottsrörelsen gemensamt arbetar mot ett jämställdhetsmål till år 2025. Det stora målet är att båda könen ska ha samma makt att utforma idrotten och sitt eget deltagande inom denna.

 

Ekonomiska resurser för män och kvinnor

Att män och kvinnor har olika ekonomiska resurser när det gäller idrott på högre nivå är ett välkänt faktum. Detta är också en av de största skillnaderna i Sverige när det gäller idrottande män och kvinnor. Både män och kvinnor utför samma arbete och lägger ner lika mycket tid på sin idrott. Trots detta så är de ekonomiska skillnaderna oändligt stora mellan könen.

Skattepengar fördelas också olika inom föreningsidrotten för män och kvinnor, vilket är långt ifrån jämställd idrott eller rättvist.

Vad intresserar publiken?

Samtidigt så är det också viktigt att belysa att idrotten styrs av de som vill betrakta den, publiken. Om det exempelvis är ett hundratal åskådare på en damfotbollsmatch i allsvenskan och tiotusentals åskådare på en herrmatch i allsvenskan så beror det helt enkelt på att intresset är större för herrmatchen och inget annat.

När ett stort intresse finns så skapar det också ett intresse från Tv-bolag för rättigheterna till att sända matchen. Tv-rättigheter genererar stora intäkter till klubbarna och indirekt även till spelarna. Ett stort publikt intresse skapar också intäkter från biljetter och sponsorer.

 

Full jämställdhet inom vissa idrotter

När det gäller ekonomiska skillnader inom olika idrotter så är det också upp till varje enskilt förbund (som Värmlands ishockeyförbund), styrelse eller tävlingskommitté att fatta jämställda beslut.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) slog exempelvis nyligen fast att Svenska fotbollsförbundet inte lönediskriminerar damlandslaget när de ger herr- och damlandslag olika ersättningar. Här gick den svenska herrtruppen sedermera ut med att de avstår sina ersättningar under hösten 2020 för att få till jämställda avtal mellan dam och herrlandslag.

Det är få idrotter som annars har full ekonomisk jämställdhet för båda könen. Vanligtvis så finns det tyvärr löneskillnader inom idrott, som i de flesta fallen missgynnar kvinnorna.

Värmlands Idrottsförbund

Den 1/1 2020 så övergick Värmlandsidrotten, samlingsnamnet för Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Värmland, till att bli RF-SISU Värmland. Uppdraget för RF-SISU är att stödja, företräda, utveckla, bilda, leda och att utbilda Värmlands alla idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.

 

Ett idrottande distrikt för alla

Värmlands Idrottsförbund, SISU Värmland och alla idrotter som ingår i distriktets verksamhet ska alltid vara för alla. Målet är att alla föreningar och förbund ska ha en verksamhet som bygger på det som är idrottens värdegrund.

Idrotten bygger på gemenskap, glädje, demokrati och delaktighet. Idrotten ska också vara för alla människor oavsett kön, ambitionsnivå och bakgrund. Rent spel och att kunna utöva sin idrott så länge man vill är andra viktiga hörnstenar inom Värmlandsidrotten.

 

Så finansieras Värmlandsidrotten

Den stora breddidrotten för alla barn, ungdomar och vuxna är beroende av det fantastiska ideella arbete som många frivilliga gör.

Utöver detta så behövs ofta ett kapitaltillskott från Riksidrottsförbundet för många föreningar, förbund och organisationer.

Riksidrottsförbundet fördelar årligen ut bidrag på ca 1,8 miljarder kronor till exempelvis olika idrottsföreningar (som t.ex. Grava skidklubb) och specialidrottsförbund. Idag så kan föreningar över hela landet ansöka om bidrag för:

  • Projektstöd till sina anläggningar. Bidraget ansöker föreningen om genom sitt RF-SISU Värmlanddistrikt eller genom Idrottonline.
  • Projektstöd inkludering. Din förening kan ansöka om bidraget genom ert RF-SISU Värmlanddistrikt eller Idrottonline.
  • Projektstöd barn- och ungdomsidrott. Bidraget kan antingen sökas genom sitt RF-SISU Värmlanddistrikt, sitt specialidrottsförbund eller genom Idrottonline.
  • Verksamhetsstöd för barn- och ungdomsidrott, kallas för LOK-stöd. Din förening ansöker om bidraget genom Idrottonline.

 

Idrotten är viktig i Värmland

Idrotten har alltid varit prioriterad för värmlänningarna. Det är få distrikt i Sverige där idrotten är så pass viktig som den är just i Värmland.

Värmland tillhör också ett av de bästa och mest framgångsrika idrottsdistrikten i hela landet. Länets största stad, Karlstad, blev exempelvis framröstad som Sveriges 3:e bästa idrottsstad under 2020. Inom lagidrotten så är det framför allt Degerfors IF och Färjestads BK som skördat de främsta framgångarna nationellt sett.

 

Värmlands Hall of Fame

Sedan oktober 2019 så har också Värmlandsidrottens sitt alldeles egna Wall of Fame. Kriterierna för att bli invald är att personen i fråga först och främst måste ha nått stora framgångar på hög nivå. Övriga kriterier är också att hen måste vara född eller uppväxt i Värmland samt tävlat för en värmländsk förening under en stor del av karriären.

Som invald i Värmlands Hall of Fame så kan man även vara inflyttad till Värmland. Kravet är då att förutom stora idrottsframgångar att man också ska man spelat eller tävlat för en värmländsk förening under minst fem år. Två till fyra personer kommer sedan att fyllas på i Värmlands Hall of Fame under vartannat år.

De första tio invalda i Värmlands Hall of Fame i oktober 2019 blev:

Anna Lindberg (simhopp), Bengt Ramström (bandy), Stefan Holm (friidrott), Kicki Johansson (basket), Sven Låftman (friidrott), Olle Åhlund (fotboll), Agneta Andersson (kanot), Nisse Nilsson (ishockey), Toini Gustafsson-Rönnlund (längdskidåkning) och Jonny Nilsson (skridsko).

 

Kontaktuppgift till Värmlands Idrottsförbund, RF-SISU

Postadress: RF-SISU Värmland, Idrottens Hus, Box 10, 651 02 Karlstad.

Tel: +46 104 764 700

E-post: varmland@rfsisu.se

Hemsida: rfsisu.se/varmland

Värmlands Skyttesport

Värmlands Skyttesportförbund bildades redan 1893 och i distriktet finns idag 63 st. olika skytteföreningar. Inom Värmlands skyttesport och under det lokala förbundets vingar finns idag skyttegrenarna viltmål, gevär, lerduva, pistol och K-pistskytte.

 

Vad kostar det att börja med skytte?

En medlemsavgift i någon av distriktets alla skyttesportföreningar kostar oftast runt ca 50 – 250 kr per år. En del föreningar står för kostnaden av ammunition, tavlor och tävlingsavgifter medan andra skytteföreningar subventionerar priserna.

Gevär, pistoler och annan kringutrustning finns oftast att låna inom föreningen. Egen utrustning blir oftast aktuellt lite högre upp i åldrarna. På varmland.skyttesport.se så hittar du även en avdelning för köp/byt/sälj för all begagnad utrustning inom skytte.

Ett helt nytt luftgevär kan annars kosta från ett par tusenlappar och upp till ca 40 000 kr. En helt ny luftpistol kan kosta från ett par tusen kronor och upp till ca 25 000 kr.

 

Värmlands skyttesport är för alla åldrar

Skytte är sporten för alla, ung som äldre. Sporten är dessutom en av världens allra största med över 75 miljoner aktiva inom de olika grenarna.

Det är vanligt att många föreningar brukar sätta en startgräns på 7 år inom luftgevär och luftpistolskytte. Andra föreningar har ingen gräns utan det är när föräldrarna anser barnen vara redo för sporten.

Skytte är dessutom en av världens mest jämlika idrotter. Både könen tränar och tävlar i samma klass och deltar på exakt lika villkor.

I Värmlands skyttesport och globalt sett över hela världen så är också skyttesporten för alla typer av människor. Det spelar ingen roll om du är kort eller lång, svag eller stark osv, alla har möjlighet att välja skytte som sin sport. Vill man också kunna utöva skytte på vintern utomhus så kan man testa på skidskytte på Grava skidklubb.

 

Kontaktuppgifter Värmlands Skyttesportförbund

Postadress: Bo Knoblauch, Parkgatan 3, 680 71 Björneborg.

Mobil: 0707697830

E-post: portalen.varmland.skyttesport@tele2.se

Hemsida: varmland.skyttesport.se. Om du själv är intresserad av att börja med skyttesport så kontakta din förening på hemsidan. Detsamma gäller även om du skulle ha barn eller ungdom som vill börja med skytte.

Värmlands handboll och dess klubbar

Inom Värmlands distrikt så finns det 12st handbollsklubbar. Dessa klubbar är: Arvika HK, Forshaga HK, HK Brukspôjkera, HK Grums, IF Hellton, IFK Hammarö, IFK Kristinehamn, IFK Åmål, Karlskoga HK, Kils AIKs HF, Skåre HK och Torsby IF.

 

Barn och ungdomshandboll i Värmland

Inom Värmlands handboll så ligger klubbarnas huvudfokus på barn och ungdomshandbollen. Inom distriktet så finns det flera klubbar som har verksamhet från pojkar och flickor 8 år och uppåt.

Seriespel för barn och ungdomar finns för pojkar P10 och flickor F10 och upp till P16 för pojkar och F19 för flickor. För dig som vill kombinera skola och handboll i Värmland så är detta möjligt på gymnasienivå. Ett regionalt elithandbollsgymnasium finns på Karlstad-Hammarö Idrottsgymnasium.

 

Kostnad för att spela handboll i Värmland

Det kostar som oftast enbart ett par hundra kronor att börja spela handboll i en värmländsk förening. Kostnaden är oftast för medlemsavgiften och så småningom en täckande försäkring och tävlingslicens. Både lokalt och nationellt sett så tillhör handbollen en av de billigaste idrotter att syssla med.

Utöver kostnad för medlemsavgift så behövs enbart ett par bra handbollsskor och eventuella knäskydd.  Det är också bra att investera i ett tandskydd då handboll är en tuff sport och skador kan förekomma. För målvakter så kan extra utrustning och kostnader tillkomma för exempelvis suspensoar i tonåren.

 

Hur bra är värmländsk handboll nationellt sett?

När det gäller distriktets handboll på seniornivå så är det i damernas div.1 som vi hittar bästa representant från distriktet, IF Hellton. Även på herrsidan så är det IF Hellton som representerar distriktet i div.2.

Det är annars ungefär 130 000 barn, ungdomar och vuxna spelar handboll i Sverige. Nationellt sett så är handbollen på 9:e plats i landet sett till antalet utövare (pojkar, ungdomar och män). På damsidan så är handbollen aningen större sett till antalet utövare där den är på 6:e plats (flickor, ungdomar och kvinnor).

Traditionellt sett så har aldrig handbollen tillhört de populäraste idrotterna i Värmland och där konkurrensen även är tuff från andra sporter. En sport man kan prova och som kan förbättra skottsäkerheten i handbollen är skyttesport i Värmland som du kan läsa mer om här på sidan.

 

Kontaktuppgifter

Postadress: Idrottens Hus, Box 10, Industrigatan 1, 651 02 Karlstad.

Besöksadress: Idrottens Hus, Industrigatan 1, 652 21 Karlstad.

Öppet: måndag till och med fredag, 10.00 – 15.00.

Telefon: 0104764771

Mobil: 0702223832

E-post: varmland@handboll.rf.se

Hemsida: svenskhandboll.se/varmland. Om du har barn eller ungdomar som vill spela handboll så gå in på distriktets hemsida och kontakta din förening.

Om Värmlands ishockey

Värmlands ishockey är stark och bred, både vad gäller på ungdomsnivå och på seniornivå. Idag så finns det 29st distriktsföreningar i Värmland. Distriktet har även två av landets 33 st. elitishockeygymnasium. Värmlands elitishockeygymnasium drivs av klubbarna Färjestads BK och BIK Karlskoga.

 

Barn och ungdomsishockey i Värmland

Många av ishockeyklubbarna har verksamhet redan från att barnen är i 6-7 års åldern. Vad gäller seriespel så startar detta i distriktet från lagen som ingår i U10-serien för pojkar och U11 för flickor.

Även om många klubbar inom Värmlands ishockey har både pojk- och flicklag så behöver flicklagen öka, i Värmland som i landet i övrigt. Jämställdheten arbetar man aktivt att förbättra i Värmland.

I Sveriges största ungdomsturnering inom ishockeyn, TV-pucken, så har också Värmland varit framgångsrika genom åren. Värmland vann den första turneringen som spelades 1959 och har totalt vunnit turneringen 8 gånger, senaste vinsten kom 2014.

Värmlands TV-pucken lag är med sina 8 turneringsvinster även näst bäst i hela landet, efter Stockholm med sina 17 segrar. Från och med 2019 års turnering så finns även en flickklass i TV-pucken.

 

Ishockey, en dyr sport i Värmland och Sverige

Ishockeyn är en av de populäraste idrotterna i Sverige. Internationellt så har Sverige skördat enorma framgångar inom ishockeyn med både OS-guld och VM-guld på meritlistan.

Dock så är även ishockeyn en av de dyraste idrotterna att syssla med. När Riksidrottsförbundet gjorde sin senaste undersökning så var medelkostnaden i landet 19 530 kr per år för en hockeyspelande 14-åring.

Startavgiften när barnen ska börja spela ishockey ligger oftast runt ett par tusen kronor och uppåt. Kostnaden stiger sedan ofta allt eftersom barnen blir äldre.

En stor faktor till att kostnaderna inom ishockeyn har ökat är materialkostnader. En klubba kostar idag runt ca 1000 kr. Det är inte ovanligt att en hockeyspelande tonåring kan göra av med ca 10 klubbor på en säsong. En kostnad vilket i sådana fall betyder ca 10 000 kr enbart i förbrukning av klubbor.

Till detta kommer kostnader för skridskor, skydd och annan kringutrustning som också kan kosta en bra slant. Många föräldrar tenderar till att välja att barnen ska ha den senaste och dyraste utrustningen, vilket bidrar till ökade kostnader.

Det finns fortsatt alternativ som kan dra ner kostnaderna. Detta kan vara att handla second hand eller att byta utrustning med andra. Klubbarna i distriktet och i landet jobbar också hårt för att kostnaderna ska gå ner.

Att man jobbar hårt för minskade kostnader är viktigt så att ishockeyn ska kunna återgå till att vara en sport för alla och inte mest för dom som har föräldrar som har råd.  Man erbjuder också andra sporter för de som vill prova på fler sporter än ishockey och ett alternativ kan vara handboll i Värmland som är en folkkär sport i Sverige.

 

Senior-ishockey i Värmland

Distriktets stolthet heter såklart Färjestads BK. Klubben har genom åren lyckas vinna 9st svenska mästerskap. Färjestad är med detta på delad tredje plats med IK Göta över vilka klubbar som vunnit flest svenska mästerskap. Stora giganter som Djurgårdens IF och Brynäs IF toppar listan med 16st respektive 13 st. svenska mästerskap.

Bakom Färjestad så är det BIK Karlskoga som är distriktets just nu främsta klubb. BIK Karlskoga återfinns i hockeyallsvenskan i landets näst högsta serie.

 

Kontaktuppgifter Värmlands ishockeyförbund

Postadress: Box 10, 651 02 Karlstad.

Besöksadress: Industrigatan 1, Karlstad.

Kontoret är öppet: måndag t.o.m. fredag, 08.00 – 16.00 med lunch 12.00 – 13.00.

Telefon: 0104764750, Mobil:  0705872618

E-post: hockey@varmland.rf.se

Hemsida: swehockey.se/varmland