Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Så stöttade Idrottsvärmland de nyanlända

04 OKT 2017 09:06
Idrottsföreningarna i Värmland har gjort många insatser för att integrera och skapa aktiviteter för nyanlända. Det visar Värmlandsidrottens sammanställning av integrationsprojekt under 2016.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2017 10:37

– Idrottsföreningarna har tagit ett stort ansvar i integrationsfrågan, säger David Hanley, integrationskoordinator vid Värmlandsidrotten.

Värmlandsidrotten, Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala samverkansorgan i Värmland, har gjort en sammanställning av de integrationsprojekt som under 2016 beviljades stödmedel. Projekten har genomförts med stöd från Riksidrottsförbundet och Region Värmland.

– Föreningarna har kunnat ansöka om stödmedel hos oss för att genomföra insatser för att  integrera nyanlända inom idrotten. Det har varit mängder av initiativ, alltifrån prova-på-aktiviteter till införandet av nya träningsgrupper, säger David Hanley.

”Föreningarna har verkligen ställt upp”
Totalt 1.454 180 kronor betalades ut till beviljade projekt under 2016. 15 av 16 kommuner i länet hade inkluderingsprojekt, där totalt 49 föreningar gjorde en insats genom att tillsammans genomföra 58 projekt.

– Fotbollen sticker ut som den idrott som har haft flest projekt. Men det har varit ett brett spann av olika sporter, vilket är kul att se. Föreningarna har verkligen ställt upp, säger David Hanley.

Vill skapa fler platser för tjejer
1.936 barn och ungdomar deltog i projekten. 1.446 av dem var killar, 490 var tjejer. Att locka nyanlända tjejer till idrotten har visat sig vara en utmaning, enligt David Hanley.

– Det är en prioriterad fråga i vårt fortsatta arbete med inkludering. Vi vill få in ännu fler tjejer, säger han.

Fokus på långsiktighet
Den statistiska sammanställningen, tillsammans med efterföljande analys, ligger nu till grund för Värmlandsidrottens fortsatta satsningar på inkludering.
 
– Analysen hjälper oss att prioritera arbetet framöver, säger David Hanley.

Under 2015 och 2016 var ett av målen att snabbt skapa aktiviteter för de många barn och ungdomar som kom till Värmland. Fokus för Värmlandsidrotten är nu att, tillsammans med  föreningarna, säkra långsiktiga och hållbara lösningar.
 
– Målet är att säkra de platser som under åren har öppnats upp inom idrotten. Men vill också stötta fler föreningar att skapa inkluderande idrottsmiljöer.

Inkludering – ett brett begrepp
Under Riksidrottsmötet i Karlstad, 19-21 maj 2017, beslutade idrottsrörelsen om det så kallade strategi 2025 – en gemensam vision för framtidens idrott. I den strategin ingår bland annat utvecklingsresan ”Inkluderande idrott för alla”.

– När vi inom idrottsrörelsen pratar inkludering gäller det inte bara integrationsfrågan, det är viktigt att poängtera. Inkludering handlar om att nå alla de grupper som i dag, av olika anledningar, står utanför idrottsrörelsen. Alla ska känna sig hemma i en idrott som är bättre anpassad för olika förutsättningar, säger David Hanley.
 

FAKTA: Inkluderingsprojekt 2016
Antal föreningar med inkluderingsprojekt: 49
Antal projekt: 58
Antal deltagande kommuner: 15 av 16
Totalt beviljade stödmedel: 1.454 180 kronor
Antal deltagande nyanlända barn/ungdomar: 1.936 (1.446 killar och 490 tjejer)
Antal olika idrotter: 17

  • Det har varit lättare att nå fram till pojkar. Vi har sett att vi behöver bli bättre på att involvera vuxna för att kunna aktivera fler tjejer.
  • Många av aktiviteterna har som syfte att sänka trösklarna och är i form av ”prova på aktiviteter” där alla får vara med utan föranmälan.
  • Idrottens arbete har utvecklats från fokus på aktiviteter till mer av verksamhets- och föreningsutveckling.
  • I strävan mot att göra idrotten mer inkluderande behöver idrotten utvecklas där tävlingar och matcher inte är så centrala.    
  • Det är viktigt att föreningarna lyckas att utforma aktiviteter som stimulerar till ett långvarigt deltagande
Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 010-476 47 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss