Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Värmländsk idrott blir ännu mer schyst

31 JAN 2018 08:33
Under ett år har Region Värmland och Värmlandsidrotten tillsammans arbetat fram en handbok som ska få fler att trivas, känna sig välkomna och inkluderade inom värmländsk föreningsidrott. Nu är Schyst idrott lanserad.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2018 16:24

Handboken kommer användas av Värmlandsidrotten som ett verktyg för att utbilda och inspirera värmländska idrottsföreningar. Ungefär 100 ledare och aktiva från ett 30-tal värmländska idrottsföreningar har bidragit genom att delta i workshops kring jämlikhet, inkludering och hur idrotten kan bli mer schyst för alla. Innehållet är främst riktat till ledare och personer med styrande funktioner, eftersom de påverkar kulturen i föreningen i stor utsträckning.

– Ökad jämställdhet och inkludering hör till idrottens största utmaningar. Vi vill ha en värmländsk idrottsrörelse där alla känner sig välkomna och då måste vi fortsätta att jobba hårt mot machokulturer och gamla normer. Schyst Idrott blir till hjälp i det arbetet och vi ser fram emot att sprida handboken i alla våra föreningar, säger Kicki Johansson, ordförande i Värmlandsidrotten.

Schyst idrott handlar dels om hur ord- och bildval påverkar uppfattningen om och kulturen i en idrottsförening. Den tar också upp gott ledarskap, hur domare ska bemötas, trygg miljö i omklädningsrummet samt tips kring sociala medier m.m. Dessutom innehåller den praktiska övningar för att utveckla inkluderingsarbetet i föreningen. Handboken bygger på Region Värmlands Schyst! – en guide för jämlik kommunikation, som distribuerats i drygt 25 000 exemplar över hela landet.

– Schyst som koncept går att överföra även på andra områden och eftersom idrotten har en stor och viktig roll i samhället var ett samarbete med Värmlandsidrotten naturligt. En schyst och inkluderande idrottsrörelse gynnar väldigt många värmlänningar, säger regionrådet Tomas Riste.

Många barn och unga är eller har någon gång varit med i en idrottsförening. Förutom att ha kul tillsammans lär de sig också om normer, värderingar och samarbete. Viktiga kunskaper som de tar med sig hem, till skolan och vidare ut i livet.

– Idrotten har positiva effekter, både för individ och samhälle. Därför är det viktigt att alla känner sig välkomna och inkluderade. Det är först och främst en rättvisefråga, men i förlängningen handlar det också om Värmlands utveckling, avslutar regionrådet Stina Höök.

För mer information och beställningar av Schyst idrott:
Surfa in på http://schyst.se/

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 010-476 47 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss