Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Ny sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott

26 SEP 2018 13:06
”Viktigt att inte gissa sig till vad som är bäst i utvecklingen av barn och ungdomar”
  • Uppdaterad: 26 SEP 2018 13:06

Sedan tre veckor tillbaka är Johan Libäck ny sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott hos Värmlandsidrotten. Till huvuduppdraget hör att sprida forskningsbaserad kunskap och kompetens om hur bra och sund barn- och ungdomsidrott ska bedrivas.

– Det är viktigt att inte gissa sig till vad som är bäst i utvecklingen av barn och ungdomar. Särskilt när det finns forskning och utbildning att luta sig mot, säger Johan Libäck och fortsätter:

– En stor del i mitt arbete blir att se till att den kunskapen kommer ut till våra föreningar i distriktet. Jag är helt enkelt ett extra stöd till föreningarna i frågor som rör barn- och ungdomsidrott.

Hur kan det stödet se ut?

– Det är både ett proaktivt och reaktivt arbete. Jag åker gärna ut till föreningar och deltar på ledar- och föräldramöten för att sprida kunskap om forskning och riktlinjer. Men jag kan tillsammans med mina kollegor också vara ett stöd om det har uppstått problem i en förening.

Johan Libäck har en kandidatexamen i idrottsvetenskap från Karlstads universitet och har arbetat som idrottskonsulent hos Värmlandsidrotten i två år. Till meriterna hör också ideellt arbete som ledare och utbildningsansvarig inom innebandy.

Utifrån din erfarenhet som både ideell och tjänsteman inom idrotten. Vilka är de största utmaningarna framöver?

– I dag ser vi hur svensk idrott har som flest utövare vid 11-års ålder. Den största utmaningen är såklart att flytta fram den ålderspuckeln. Svenska idrottsrörelsen jobbar efter parollen ”idrott hela livet” och ska vi nå dit behöver vi en sund barn- och ungdomsidrott som lägger grunden.

****************************

Kontaktuppgifter Sakkunnig barn- och ungdomsidrott
Johan Libäck
E-post: This is a mailto link
Telefon: 010-476 47 23

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss