Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Värmlandsidrotten inleder samarbete med Suicide Zero

09 OKT 2018 09:52
Genom Våga-fråga-föreläsningar för länets idrottsföreningar vill Värmlandsidrotten och Suicide Zero förebygga psykisk ohälsa.
  • Uppdaterad: 09 OKT 2018 09:52

Varje år påverkas tusentals människor av psykisk ohälsa. Utmattning, depressioner, självmordstankar och fullbordade självmord drabbar alldeles för många. I Värmland tar cirka 45 personer sitt liv varje år, där statistiken innefattar både säkra och osäkra suicid.

Men psykisk ohälsa och självmord är något som i stor utsträckning kan förebyggas. Det menar Värmlandsidrotten och Suicide Zero som nu gör en utbildningssatsning för länets idrott.

– Idrotten är en spegling av samhället i stort och givetvis inte undantaget från psykisk ohälsa. Vi vill både öka fokus på frågan och arbeta mer förebyggande. Därför tar vi det här initiativet tillsammans med Suicide Zero, säger Per Dalebjer, distriktsidrottschef för Värmlandsidrotten.

”Genom att våga fråga kan du rädda liv”
Satsningen innebär att Suicide Zero och Värmlandsidrotten till en början, under hösten, har satt upp ett tre så kallade Våga-fråga-föreläsningar för distriktets idrottsföreningar.

Det handlar om föreläsningar där utbildaren går igenom fakta och myter om självmord. Ledare, lagkamrater och idrottsföräldrar kommer att få lära sig att känna igen varningstecken på psykisk ohälsa och hur de kan stötta i olika situationer.

– Deltagarna ska få kunskap om hur de kan agera när de misstänker att någon har det svårt. Genom att våga fråga kan du rädda liv, säger Marie Niljung, utbildare och regional samordnare på Suicide Zero.

Ett första steg
Föreläsningarna ses som ett första steg i en utbildningssatsning. På sikt vill Värmlandsidrotten och Suicide Zero också kunna hålla Våga-fråga-utbildningar i mindre grupper.

– Då har vi möjlighet att arbeta ännu mer praktiskt och lära ut råd genom rollspel och "bikupor", säger Marie Niljung.

Per Dalebjer håller med och ser flera vinster.

– Vi vill ge verktygen att kunna agera. Kan vi öka kunskapen bland våra ledare och idrottsföräldrar i de här frågorna ger det inte bara tryggare föreningar, utan det kan också bidra till en bättre folkhälsa på längre sikt.

******************************

Frågor? Kontakta:
Per Dalebjer, distriktsidrottschef, 010-476 47 05
Marie Niljung, regional samordnare Suicide Zero, 070-335 77 19

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss