Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Värmlandsidrotten tar upp kampen mot machokultur – lanserar Schyst snack

01 FEB 2019 09:00
Nytt utbildningsteam ska ut och prata normer, jämställdhet och machokultur i de värmländska föreningarnas omklädningsrum. – Det är viktigt att riva ”machoväggen”, säger Jonathan Widén, en av de utbildare som finns med i satsningen Schyst snack.
  • Skapad: 01 FEB 2019 09:00

I januari 2018 lanserade Värmlandsidrotten och Region Värmland, Schyst idrott – en handbok som hjälper idrottsföreningar att kommunicera så att alla känner sig välkomna och inkluderade.

Nu tar Värmlandsidrotten nästa steg i satsningen för ett mer inkluderande föreningsliv. Under namnet Schyst Snack har distriktsförbundet skapat ett utbildningsteam som ska ut till föreningarna och utbilda unga idrottare i normer, jämställdhet och machokultur.

– Målet är att tidigt bidra till att få bort den machokultur som kan finnas i våra omklädningsrum. Idrotten ska vara en trygg plats för alla, säger Björn Adolfsson, idrottskonsulent vid Värmlandsidrotten och ansvarig för utbildningen.

”Alla har rätt att vara sig själv”
Schyst snack, som riktar sig till idrottare i åldrarna 13 till 16, är en trestegsutbildning. De manliga och kvinnliga föreläsarna, som har sina rötter i den värmländska idrotten, kommer bland annat att hålla i övningar från handboken Schyst Idrott och dela med sig av sina egna erfarenheter.

– Jag är själv ”hockeykille” och har upplevt den dåliga jargong och det stötande snack som kan finnas i ett omklädningsrum. Det beteendet följer ofta med utanför idrotten också. Det är viktigt att riva ”machoväggen”, det vinner alla på, säger utbildare Jonathan Widén.

– Det finns ofta massa oskrivna regler om hur tjejer och killar ska vara, som påverkar hur vi pratar och agerar i ett omklädningsrum. De ”reglerna” försöker vi lyfta och synliggöra, att det faktiskt inte behöver se ut på det sättet. Alla har rätt att vara sig själv, tillägger utbildare Julia Schöien.


FAKTA: Schyst snack

  • Schyst snack är en utbildning som bygger på materialet Schyst idrott.
  • Utbildningen består av tre träffar á 45 minuter där Värmlandsidrottens utbildare besöker förening/lag och håller i samtal och övningar om normer, jämställdhet och machokultur.
  • Prioriterad målgrupp är killar och tjejer i åldrarna 13-16 år. Men utbildningsinnehållet kan även anpassas för yngre målgrupper.
  • Utbildare är Jonathan Widén (19 år, FBK J20), Johan Nordling (19 år, FBK J20), Daniel Levein (19 år, tidigare FBK J20), Nellie Sundenhammar (18 år, tidigare Norrstrands IF och IF Göta), Julia Schöien (18 år, Norrstrands IF)


Vill din/ditt förening/lag utbildas i Schyst snack?
Kontakta idrottskonsulent Patrik Norlin på This is a mailto link för mer information.

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss