Hoppa till sidans innehåll

Värmlandsidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation i Värmland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda, utbilda och leda distriktets idrott.

Ordföranden: "Tack för era insatser"

03 APR 2019 08:30
Länets idrottsföreningar gör stora insatser för att integrera nyanlända och asylsökande. Under perioden 2015-2018 skapade föreningarna aktiviteter för över 3000 deltagare.
  • Uppdaterad: 03 APR 2019 08:30

– Tack vare idrotten har jag lärt mig bättre svenska, säger 20-åriga Abdiramman ”Abdi” Guled Hussein, fotbollsspelare i FBK Fotboll i Karlstad.

2015 beslutade regeringen att tilldela idrotten statligt stöd för satsningar för nyanlända och från och med 2017 får idrottsrörelsen ytterligare medel för att arbeta i segregerade områden. Sedan dess har mycket hänt.

Under 2017 anordnade idrottsrörelsen aktiviteter för nära 790 000 deltagare i nästan samtliga av landets 290 kommuner. Bara här i Värmland har idrottsföreningarna, under perioden 2015-2018, skapat aktiviteter för över 3000 deltagare. Det är bara siffror, men smått fantastiska siffror. För bakom siffrorna finns människor. Människor likt 20-åriga Abdiramman ”Abdi” Guled Hussein som hittat hem inom idrottsrörelsen och FBK Fotboll.

– Jag har fått mycket kompisar genom fotbollen, berättar ”Abdi”, som när han ensam kom till Sverige och Karlstad 2016 hade lämnat ett konflikthärjat och otryggt Somalia bakom sig.

Väg in i svenska samhället
Genom sitt boende fick han tips om att FBK Karlstad arrangerade fotbollsträningar för nyanlända. I augusti 2016 gjorde han sin första träning hos föreningen och i dag är han med i klubbens division 6- lag.

– Jag tycker om att vara med i en förening. Det är stor skillnad mot hur det var att spela fotboll i Somalia. Här är det mycket mer strukturerat och det finns allt som vi behöver.

Idrotten gör stor skillnad för honom. Inte för att idrott är lösningen på allt – utan för att den innebär en rolig och meningsfull sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid, möjlighet till engagemang och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället.

– Tack vare idrotten har jag lärt mig bättre svenska. Skolan är ok, men jag lär mig nästan mer svenska på fotbollsträningen, konstaterar han.

 
 Abdiramman ”Abdi” Guled Hussein, fotbollsspelare i FBK Fotboll i Karlstad.

Viktigt med långsiktiga satsningar
Stefan Hermansson arbetar som marknads- och ungdomsansvarig på FBK Fotboll. Han imponeras av hur ”Abdi” snabbt hittat sin plats inom föreningslivet.

– Det är inte helt lätt att förstå och förklara den svenska föreningsmodellen med det ideella som drivkraft. Men ”Abdi” har snappat upp det direkt och hjälper till där det behövs. Det är rätt häftigt att bara efter några månader se honom stå och vara parkeringsvakt vid en turnering.

I idrottsrörelsen finns många liknande exempel som ”Abdi”. Kicki Johansson, ordförande i Värmlandsidrotten, känner stolthet över föreningarnas integrationsarbete.

– Värmländsk idrott är en motor för integration och jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla föreningar som gjort och gör stora insatser. Samtidigt är det också viktigt att våra integrationssatsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt, utan vi måste fortsätta arbetet i nära samarbete med kommunerna.

Skribent: Erik Mattsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Värmlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress: Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:Tel: 0104764700
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss