Världens 7 dyraste sporter – vilka de är och vad de kostar

I den här artikeln tittar vi på världens sju dyraste sporter. Vi undersöker både initiala och löpande kostnader samt tipsar om hur de går att finansiera.

Vilka är världens 7 dyraste sporter?

  1. Formel 1: över 130 miljoner kronor för bilen.
  2. Segling: över 100 miljoner kronor för båten.
  3. Hästpolo: över 40 miljoner kronor för hästarna.
  4. Tennis: över 1 miljon kronor per år för bland annat resor.
  5. Bob: över 1 miljon kronor bara för släden.
  6. Vingdräktsflygning: minst 300 000 kronor för utrustning och lektioner.
  7. Backhoppning: ca 20 000 kronor/år plus boende, tränare och försäkring.

1. Formel 1: världens dyraste sport

Formel 1 är världens dyraste sport. Bara att anmäla sig till tävlingen kostar cirka 5,1 miljoner kronor, men att bygga en F1-bil från grunden kostar mer än 14 miljoner dollar, det vill säga över 130 miljoner svenska kronor. Och då är inte ens utgifter för underhåll inkluderat.

2. Segling

En bra segelbåt kan kosta omkring 80 – 100 miljoner kronor. Det var åtminstone prislappen för AC72 i America’s Cup 2013, och det finns ingen anledning att tro att det har dalat. Dessutom bör du ha en extra båt i reserv samt betala för underhåll och logistik under de månader båten inte används.

3. Hästpolo

Hästpolo kostar cirka 1 miljon kronor per säsong, förutsatt att du har dina egna hästar. En häst lämpad för hästpolo går dock på 800 000 kronor och för en säsong krävs det uppemot 15 hästar i stallet. Du är då uppe i drygt 40 miljoner kronor och har inte ens inkluderat tränare, skötare och material.

4. Tennis

Det amerikanska tennisförbundet visade i en studie 2010 att professionella tennisspelare behöver lägga ut cirka 1,3 miljoner svenska kronor per säsong. Framför allt är det stora kostnader för resor och coaching som drar upp summan, och det krävs för att klättra i ranking.

5. Bob

En professionell bobsläde kan utan tvekan kosta uppemot 1 miljon kronor, vilket mer eller mindre gör det nödvändigt med sponsring för att kunna tävla. Vad som också drar upp kostnaderna är resorna eftersom sporten enbart är tillgänglig på några få platser i världen, till exempel Kanada.

6. Vingdräktsflygning

Bara dräkten till vingdräktsflygning går på 15 000 – 25 000 kronor. Räkna dock in kostnader för att hyra ett flygplan med pilot, lektioner i fallskärmshoppning och försäkring. Vingdräktsflygning för nöjes skull går på cirka 300 000 kronor, och professionell sådan väldigt mycket mer.

7. Backhoppning

Backhoppning kostar drygt 20 000 kronor om året under de första åren. I jämförelse med ovanstående alternativ kanske det låter billigt, men du måste även räkna in att du måste bo på en plats med träningsfaciliteter. Utöver det tillkommer kostnader för instruktörer och en heltäckande försäkring.

Hur kan de dyraste sporterna finansieras?

Det kan vara lätt att avskräckas av prislappen, men det finns lösningar på att finansiera även de dyraste sporterna i världen. På föreningsnivå går det exempelvis att söka bidrag och stöd via Riksidrottsförbundet. Men även för dig som privatperson som vill börja med en dyr sport finns alternativ.

Finansiering med hjälp av sponsring

Ett sådant alternativ är till exempel att få in sponsorer som kan hjälpa till att finansiera kostnader för utrustning, träning och coaching. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att attrahera sponsorer i början av din karriär innan du har gjort dig ett namn inom sporten.

Finansiering med hjälp av lån

En snabbare finansiering än sponsring är att låna pengar online. Pengarna kan du använda till de initiala kostnader och för att bygga upp ditt eget varumärke inom sporten i fråga. Det gör att du får en skjuts i karriärens inledning och förutsättningar för att på sikt kanske bli självförsörjande.

Prislappen ska inte stå i vägen för sporten

Avslutningsvis kan vi konstatera att all idrott är bra, billiga som dyra sporter. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att regelbundet aktivera sig fysiskt, även om du bara tränar hemma. Men låt som sagt inte prislappen hindra dig från den idrott som egentligen lockar dig allra mest.

About Sackarias Brodd

Lämna en kommentar

Previous

Så kan du bygga ett hemmagym → tips & guide!